Ey millet, Amerika'yı sevin!

Ve Hürriyet büyük bir gazetecilik olayına daha imza attı. Rutin bir itimat mektubu ve ona verilen diplomatik cevabı Türk-Amerikan Dostluğu(?) için bir fırsata dönüştürme cinliğini gösterdi. İşte Hürriyetin tuhaf haberi ve okuyucu yorumları:

28 Mart 2006, Hürriyet

Elçinin itimat mektubuna ’samimi’ cevap



Washington Büyükelçiliği’ne atanan Nabi Şensoy’un 13 Mart’ta sunduğu itimat mektubuna ABD Başkanı George W. Bush’un verdiği cevabı Hürriyet yayınlıyor. Şensoy, görevi devraldıktan 2.5 ay sonra itimat mektubunu sunup, ’akredite büyükelçi’ olarak resmen görevine başladı.

Başkan Bush, Şensoy’a cevabında, ’asil’ ve ’cömert’ nitelediği Türk halkına, Katrina felaketinin ardından bölgeye yardım etmekte ’çabuk ve samimi’ davrandığı için teşekkür etti. Bush, itimat mektubunu sunmadan 3 gün önce evlenen Şensoy’u bizzat tebrik de etmişti.

İşte Bush’un yazdıkları


Sayın Büyükelçi,Sizi Türkiye Cumhuriyeti’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne fevkalade ve tam yetkili büyükelçisi olarak atayan itimat mektubunuzu kabul etmekten memnuniyet duyarım ve sizden önceki Büyükelçi Faruk Loğoğlu’nun geri çağrılma mektubunu almış olduğumu teyit ederim. Türkiye halkı ve hükümeti adına ilettiğiniz iyi niyetleriniz için teşekkür ederim.

KATRİNA YARDIMINA TEŞEKKÜR EDERİM

Amerika Birleşik Devletleri adına, Türkiye hükümetine, asil ve cömert Türkiye halkının, Katrina Kasırgası felaketinin ardından Amerikan halkına anında ve samimi yardımlarına teşekkür etmeyi borç bilirim. Bu acılı anımızda bize el uzatan düşünceli dostlarımızın bulunduğunu bilmek çok rahatlatıcı.

DOSTLUĞUMUZ GLOBAL BASKILARA DAYANIKLI

Güzel ifadelerle kaleme alınmış mektubunuzda, toplumlarımızın bağlı olduğu özgürlük ve demokrasi gibi müşterek değerleri ve prensipleri vurgulamışsınız. Bölge ve haricinde demokrasi, reform ve istikrarı geliştirmek için çalışırken Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki 50 yılı aşkın stratejik ortaklığı yönlendiren bu değerlerdir. Dostluğumuz, tarihin sınavına ve günümüzün global baskılarına dayanıklıdır; çünkü bu prensipler ulus olarak varoluşumuzun ve ortaklığımızın çekirdeği olarak kalıcıdır.

TÜRKİYE ÇOKULUSLU GÜÇLERİN PARÇASI

Türkiye, demokrasinin savunulmasında ve yayılmasında diğer özgür devletlerin yanındadır. Bugün Türk birlikleri Kosova’da, Bosna’da, Akdeniz’de ve Afganistan’da çokuluslu güçlerin parçasıdır. Türkiye, Afganistan’da iki dönem ISAF Komutanlığı’nı üstlenmiştir.

DEMOKRATİK IRAK İÇİN OLUMLU KATKI

Türkiye, güvenli, birleşik ve demokratik bir Irak konusunda görüşümüzü paylaşmaktadır ve bölgesel ve uluslararası güvenliğe olumlu katkılarda bulunmaktadır. Türkiye, Irak’ta demokratik bir hükümet seçilmesi için uluslararası çabaların hızlandırılmasına yardımcı olmuştur ve özellikle Sünniler olmak üzere Iraklı geniş bir kesimi demokratik sürece katılmaları yolunda ikna etmek için görüşmelerde bulunmuştur.

CIA VE FBI’DAN TERÖRE KARŞI SAVAŞ ZİYARETİ

Türk ve Amerikan halkı, teröristlerin elinden çok çekmiştir. Bu korkunç belayı yenmek için kararlı olan uluslarımız yan yana durmaktadır. Ortak taahhütlerimiz, terörün eylemlerine, finansına ve propagandasına karşı polisiye, askeri, istihbari ve diplomatik işbirliği yoluyla somut adımlara dönüşmüştür. CIA Direktörü Goss ve FBI Direktörü Mueller tarafından Türkiye’ye yapılan son ziyaretler, ABD’nin terörizmle savaşta Türkiye ile birlikte çalışmaya ne kadar büyük önem verdiğini vurgulamaktadır.


AVRUPA BİRLİĞİ’NE ÜYELİĞİ DESTEKLİYORUZ

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin Avrupa’ya tam entegrasyonunu ve nihayetinde Avrupa Birliği’ne üyeliğini desteklemektedir. Medeniyetler çatışması tezlerinin aslında geçip giden tarihi bir mit olduğunu göstermek için Türkiye’nin Avrupa’daki ve dünyadaki ortakları ile birlikte gösterdiği çabaları memnunlukla karşılıyoruz. Başbakan Erdoğan ve İspanyol Başbakan Zapatero’nun son ortak açıklamaları, güzel ifade edilmiş bir özgürlük ve hoşgörü çağrısıdır. 150 yıllık modernleşme reformları üzerine kurulmuş Türkiye’nin laik demokrasisi ve çoğunluğu Müslüman toplumunun, Ortadoğu ve haricinde özgürlüğe susamış olanlara ilham verebilmesini takdirle karşılıyoruz.

ULUSLARARASI ZORLUKLAR İLİŞKİYİ GÜÇLENDİRECEK

Eminim ki, gelecek aylarda ve yıllarda değerli ülkelerimiz arasındaki mükemmel ilişki daha da güçlenecektir. Uluslararası zorluklar, değerli dostlar ve müttefikler arasında daha yakın işbirliğini gerektirmektedir. Hiç şüphem yok ki Türkiye ve Birleşik Devletler, demokratik değerleri geliştirmek ve uluslararası güvenliği güçlendirmek için birlikte çalışmaya devam edecekler.

Sayın Büyükelçi, bir kez daha Washington’a hoşgeldiniz diyorum ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi olarak görevinizde başarılar diliyorum.

YORUMLAR

mehmet arık 28/03/2006 - 8:45

Zaten ABD dünya'da zalimlerin tepesine daima inmiştir.Nazileri,Japonları,Kuzey Kore'yi,Çin ve Rus yayılmacılığını,ve son olarak Miloseviç ve Saddamı

dize getirerek Dünyanın huzurunu sağlamak için adımlar atmıştır.Türkiye'ye komunizm hakimiyetinin sağlanmasını engellemiştir.Ülkesinde eğitimde büyük hizmet etmiş Fethullah Gülen'i de ağırlayarak Müslümanların itimadını kazanmıştır.ABD olmasaydı bütün dinler komünistler tarafından ortadan kaldırılacaktı.

ismail unver Ozgur 28/03/2006 - 8:40

Allah Turkiyeyi korusun Amerikadan ve onlara yakin olmaktan. Sevr in gerceklesmesine calisiyorlar hala. Bizim o mavi gozlu sarisin buyuk adama simdi daha cok ihtiyacimiz var.

bahadır peker 28/03/2006 - 8:38

bu haberi okuyanları veya bu mektubu okuyanları bilmem ama benim aldıgım en güzel mektup gecmişten ben dogmadan önce gelmiş ve bende onu saklıyorum kelimesi kelimesine de ezberimde ...ama bu mektubtan tek farkı

1.bu mektubun muhatabı degilim en biraz yag kokuyor...

2.bana gelen mektub amerikan başkanından degil..BUYUK ÖNDER M.KEMAL ATATÜRKTEN GELDİ ...adıda GENÇLİGE HİTABE...onun yanında ameikadan gelen bir mektubun esamesi bile okunmaz....saygılar

ethem akbaş 28.03.2006 08:32:27

Haberinizdeki mesaj anlaşılmıştır. Amerike bizi seviyor, Şimdi biz onlar için neler yapabiliriz. Tabiiki diplomasi nezaketi içinde yazması gerekenleri yazmak zorunda idi. Bunu yazan bush bile olsa. Üstelik yazılanlarda gerçek. Buları yazmak artı değil yazmamak saygısızlık ifadesidir.

kamil bosna 28.03.2006 08:31:27

Sayın elçimizin yazdıklarından ne haber? Birde onu görelim !!

Saltuk Kutsal 28.03.2006 08:27:38

Amerikan politikalarına karşı olmak Amerikan halkına karşı olmak anlamına gelmez. Yaşasın halkların kardeşliği !

cengiz evci 28.03.2006 08:06:37

sayın Yusuf BİLİR cümleleriniz pek hoş değil.. Bizi Amerikayla BİR TUTMAYIN.. TÜRKÜN TÜRKTEN BAŞKA DOSTU YOKTUR..


Ferit Yorganci 28.03.2006 08:05:03

Tanri (Allah) tum milletleri Turkiye'den ve ABD'den korusun. Tanri (Allah) ABD'nin ortadogu'ya daha fazla demokrasi getirmesini ve Turkiye'nin ona tam destek vermesini onlesin.


KORKUT KOLERKILIC 28.03.2006 08:02:14

ALLAH HEPIMIZI BATILILARIN SERRINDEN KORUSUN ! BU DOLMALARI YEMEYELIM BEYLER !! ATAMIZIN KIMLERLE SAVASTIGINI UNUTMAYALIM ! AYNI SAVAS SILAHSIZ OLARAK DEVAM EDIYOR !


COSKUN DUYAL 28.03.2006 08:01:17

LAIK, MODERN TURK GENCLERININ ELINDE "KAHROLSUN AMERIKA" PANKARTLARI VAR. ATATURK GENCLIGINE YOLUNU BU KADAR KIMLER SASIRTTI?

mustafa demirkilic 28.03.2006 07:56:32

yusuf bilir kardesim sen hangi mantikla boyle biseyi yazarsin anlamis degilim.Galiba Amerikanin nelerin pesinde oldugunu pek bilmiyorsunuz.insan bu kadarda iyi dusunmez ki.Hele hele Amerikanin her yeri yikip gectigi bir zamanda. tanri onlara neyi hak ediyorsa onu versin.insan boyle seyler yazmak icn ne kadar cevresinden habersiz olabilir ki

Mehmet Bulut 28.03.2006 07:08:38

Allah, mazlumun hakkini yemiyen, ulkeleri haksizca isgal edip sivil asker ayirimi yapmaksizin insan oldurmeyen, yeryuzunde bozgunculuk yapmayan, hakka tapip hak yolunda yuruyen butun ulkeleri korusun.


meral sen sancak 28.03.2006 06:47:17

EEE E VAR BUNDA, IRAN VE SURIYE ICIN YAPILACAK OPERASYONLARDA IHTIYAC DUYULACAK YEGANE ULKE TURKIYE TABI, ONCESINDE KAMUOYUNU YUMUSATMAK GEREK...

luhanarda bayraktaroglu 28.03.2006 06:26:03

sen ne düşünürsün bilmem yusuf bilir ama tanrı onun dediklerini yapanı seviyor gibi. inanmak zorunda degilsin hatta yok bile diyebilirsin ama en azından cocuk katili ana katilii olamazsın

ahmet demir 28.03.2006 05:50:36

cok komik bush bizi destekliyor bizde yedik 50 senedir ulkeyi ne hale getirdiler simdide bizi destekliyormus

turkki turkki 28.03.2006 04:02:27

Yusuf Bilir arkadaşım,ABD zaten kendisini fazlasıyla koruyor o yüzden tanrı Türkiye ve diğer ülkeleri ABD'nin ZULMÜN'den korusun desen daha iyi olur!!!

aldebaron aldebaron 28.03.2006 03:27:14

çok ilginç değil...

fikret senem 28.03.2006 02:40:24

Yıllardır ülkemiz ve dünyadaki bütün yaptıkları kötülükleri Türk Halkına bu mektupla unutturacaklarını mı düşünüyorlar. EVET TÜRK HALKI ABD ye KARŞI.ABD nezaman ki elini IRAKTAN ve orta doğudan ÇEKİLİRSE ozaman belki ABD yi sevmeye başlarız. ALLAH TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ KORUSUN


memet adiguzel 28.03.2006 02:22:23

BOYLE DOST DUSMAN BASINA,

ALLAH TURKIYEYI ABD GIBI DOSTLARDAN KORUSUN,KOLLASIN VEDE EKSIK ETSIN (AMIN)


yusuf bilir 28.03.2006 02:10:11

Tanrı(ALLAH) Türkiye'yi ve ABD'yi korumaya devam etsin

Comments