Yunanlı alsın, Türkler almasın

Türk medyadasındaki Yunancıların üstün gayretleri meyvelerini veriyor. "Komşu" yada "suyun öbür yakasındaki kardeşlerimiz" gibi ifadeler medyada sıklıkla gözümüze çarpıyor. Her nedense medya Yunanlılarla kardeş olduğumuza bizi inandırmak için üstün bir performans sergiliyor. Oysa aynı medya müslüman ülkeler için kardeş demek bir yana, onları sürekli dışlayan, aşağılayan ve onlara tepeden bakan bir tutum sergileyegelmiştir. Yine hatırlayacağınız gibi Türk milleti için bir utanç olması gereken "Yabancı Damat" dizisi izlenme rekorları kırmıştı. Yapılan bir araştırma Türk basınının bu Yunan sevdasının karşılıksız bir aşk olduğunu ortaya koydu. Yunanlı kardeşlerimiz(!) nedense bizi pek sevmiyorlar. Bu da sanırım gayrimillî eğitimimizin bir başarısı olsa gerek...
İşete sözkonusu araştırmayla ilgili olarak Hürriyet'in büyük bir sevinçle okuyucularına aktardığı haberi:
--------------------------------------------------
Hürriyet
09 Nisan 2006, Pazar

Anket, farkımızı ortaya koydu: Yunanlı alsın, Türkler almasın


Yorgo KIRBAKİ

Yunanlı araştırma şirketi Kapa, National Bank Of Greece’in Finansbank’ın yüzde 46’sını 2 milyar 774 milyon dolara satın alması konusunda hem Yunanistan’da hem Türkiye’de aynı soruları sorup, anket yaptı. Anketten, Yunanlılar’ın "Biz Türkiye’den şirketleri, bankaları alalım, ama Türkler Yunanistan’dan almasın" tavrı çıktı.

FİNANSBANK’ın yüzde 46’sının 2 milyar 774 milyon dolara Yunan Ethniki Bankası’na (National Bank of Greece, NBG) satılması, Ege’nin iki yakasına da damgasını vurdu. Yunan kamuoyu araştırma şirketi Kapa Research, Yunanlı ve Türkler’in bu satışla ilgili görüşlerini ve bunun çeşitli alanlardaki etkilerini araştırdı. Kapa Research, Atina’da 613, İstanbul’da da 602 evi arayarak, 18 yaşından büyük Yunanlı ve Türkler’le görüştü. Anketin sonuçları Türkiye’de Hürriyet, Yunanistan’da da ’To Vima’ gazetesinde bugün aynı anda yayınlanıyor. Ankete göre, Yunanlılar’ın yüzde 73.4’ü NBG’nin Finansbank’ın çoğunluğunu almasına olumlu bakiyor. Türkler de ise bu oran yüzde 64.1’e çıkıyor.

FİRMAYA GÖRE YANIT DEĞİŞİYOR:

Ankete katılanlara yöneltilen "Bir Türk firması bir Yunan firmasını, bir Yunan firması Türk firmasını satın alsaydı ne hissederdiniz?’ sorusuna verilen yanıtlar Yunanlılar’ın ’Biz alalım, Türkler almasın’ yaklaşımında olduğunu gösteriyor. ’İş yapılan banka’ sözkonusu olduğunda Yunanlar’ın yüzde 15’i olumlu, yüzde 15.7’si tarafsız yanıtını verirken, yüzde 68.2’si buna karşı çıkıyor. Türkler’de ise olumlu diyenlerin oranı yüzde 44.9’u bulurken, olumsuz karşılayanların oranı yüzde 26.9’da, tarafsız diyenlerin oranı da yüzde 26.3’te kalıyor.

MARKET BİLE SATILMASIN:

Sözkonusu şirket kullanılan cep telefonunun bağlı olduğu GSM operatörüyse Yunanlılar’ın yüzde 63.1’ buna karşı çıkıyor. Yüzde 15.7’si tarafsız kalırken, sadece yüzde 14.4’ü olumlu bakıyor. Aynı konuda Türkler’in yaklaşımı ise çok daha olumlu. Türkler’in yüzde 39.4’ü böyle bir el değiştirmeye sıcak bakarken, olumsuz yaklaşanların oranı yüzde 33.8’de kalıyor. Yunanlılar’ın yüzde 59.7’si alışveriş yaptığı süpermarketin, yüzde 61.8’i de izlediği TV kanalının bir Türk firmasına satılmasına olumsuz baktığını belirtiyor. Türkler ise alışveriş yaptığı süpermarketin bir Yunan şirketin satılmasına yüzde 50.4 olumlu yaklaşırken, izlediği TV kanalının bir Yunanlı şirkete geçmesine sıcak bakanların oranı da yüzde 42.7.

YUNANLILAR SICAK BAKMIYOR:

Ankete göre, Yunanlılar ülkelerinde Türk firmaları görmeye çok sıcak bakmıyor. Buna karşı Türkler’in böyle bir önyargısı yok. Türkiye’de 228 Yunan firması faaliyet gösterirken, Yunanistan’da sadece 10 Türk firması bulunuyor. Diğer Türk firmalarının da aynı işbirliği içinde olmasına ise iki tarfa da sıcak bakıyor. Ankete katılan Türkler’in yüzde 80.9’u, Yunanlılar’ın da yüzde 73.1’i diğer firmaların da işbirliği yapmalarını olumlu karşılıyor.

KARAR OLUMLU AMA:

Anketin sonuçlarına göre, Yunan NBG’nin Türk bankası Finansbank’ı satın alması iki tarafta da farklı karşılandı. Ankete katılan Yunanlılar’ın yüzde 73.4’ü, Türkler’in de yüzde 64.1’i ’NBG’nin Finansbank hisselerinin satın alma kararını’ olumlu karşılıyor. Bu karara olumsuz bakanların oranı Yunanlılar’da yüzde 20.4, Türkler de ise yüzde 29.8’e çıkıyor.

İLİŞKİLERİ ETKİLEYECEK:

Aynı oranda olmasa da, iki halkın da çoğunluğu, iki ülkenin bankaları arasındaki bu işbirliğinin ilişkileri olumlu yönde etkileyeceğine inanıyorlar.

Arapoglou: Bu ortaklıktan iki ülke de kazançlı çıkacak

NBG’nin Yönetim Kurulu Başkanı Takis Arapoglou, bulunduğu New York’ta anket sonuçlarıyla ilgili olarak Hürriyet’e yaptığı açıklamada, girişimlerinin iki ülkenin iş dünyalarının yakınlaşmasına yardımcı olacağından hiçbir zaman şüphe etmediğini vurguladı. Arapoglou, bundan iki ülkenin de kazançlı çıkacağını belirtti. NBG-Finansbank işbirliğine iki ülke kamuoyunun gösterdiği güvenin ve uluslararası yatırım çevrelerinin eşi görülmemiş olumlu yaklaşımlarının sözkonusu gayretin başarılı olacağının habercisi saydığını söyleyen Arapoglou, iyimserlikle dolu olduklarını ifade etti. Arapoglou "Gösterdiğimiz dışa açılımcılık herkesce takdir edilmektedir" dedi.

Yunanlı şirketin yaptığı anketten ne sonuç çıktı

NBG’nin Finansbank’ın hisselerini satın alması kararını nasıl buluyorsunuz?


YUNANLILAR:% 73.4 olumlu

% 20.4 olumsuz

TÜRKLER:% 64.1 olumlu

%29.8 olumsuz

NBG’nin bu kararı iki ülke ilişkilerine genelde katkıda bulunacak mı?

YUNANLILAR:%59 olumlu

%38.9 olumsuz

TÜRKLER: %78.5 olumlu

%19.5 olumsuz

İki banka arasındaki işbirliğini gerginliğin azalması ve savunma harcamalarının kısıtlanması için iki ülke hükümeti de takip etmeli mi?

YUNANLILAR: %73.4 olumlu

%23.3 olumsuz

TÜRKLER: %80.8 olumlu

%15.4 olumsuz

Diğer Türk ve Yunan firmalarının aynı işbirliği stratejisinde olmasını ister misiniz?

YUNANLILAR:%73.1 olumlu

%23.3 olumsuz

TÜRKLER: %80.9 olumlu

%16.1 olumsuz

İki banka arasındaki anlaşmadan sonra NBG’nin (Yunanlılar) ve Finansbank’ın (Türkler) hisselerini satın almanız ihtimali nedir?

YUNANLILAR:%45.2 olumlu

%46.8 olumsuz

TÜRKLER: %38.9 olumlu

%58 olumsuz
-------------------HABERLE İLGİLİ YORUMLAR------------------------

firat gul 09.04.2006 07:21:50
Biz milliyetciligimizi yitirmisiz. Bu ortada. Ev ve toprak satisida devam ediyor. Neden? Ikinci bir filistin mi olacagiz? Yoksa pek yakinda zengin yabancilarin caliskan kolelerimi?



sami kalender 09.04.2006 07:00:03
TÜRK ÖVÜN,GÜVEN,SAT-YAT-UYU



KİRKOR YAFTANİ 09.04.2006 03:05:47
SATIN SAAATIIIIN DAHA ÇOK SATIN ! SİLAHLA ALAMADIKLARINI PARAYLA ALIYORLAR HELAL OLSUN ADAMLARA !


akil tanriverdi 09.04.2006 10:26:44
neden biz hep satiyoruz,hemde bizi sevmeyenlere?



akil tanriverdi 09.04.2006 10:22:56
satiyorum satiyoruo saaaatttiiiim.



turan kumbul 09.04.2006 10:04:56
TÜRKÜN TÜRKTEN BAŞKA DOSTU YOKTUR.



teoman kutlu 09.04.2006 09:12:03
bu anketle rumun ve yunanin milliyetciligi zavalli Turkiyeninde kimliksizligi ortaya cikmistir. Anlayana...



Raziye Sema Sinangil 09.04.2006 07:43:19
Çok yazık.Türkler tarihlerini ne zaman öğrenecek ve ders alacaklar

Comments